Crossing the border to Cambodia
Door: Danielle
Blijf op de hoogte en volg Danielle en Niels
14 Januari 2013 | Cambodja, Phnom-Penh
In Saigon was het natuurlijk ook mijn verjaardag die we op een bijzondere manier hebben gevierd. Muffins, cocktails on the rooftopbar met uitzicht over Saigon, wandeltocht door de stad, nieuwe schoenen gekregen van mijn liefje en ’s avonds nog een heerlijk taartje MET feestmuts en een kaarsje. Voor het eerst (en misschien wel het laatst) een verjaardag in korte broek en shirt!! Het was bijzonder en het deed me erg goed dat er zoveel mensen aan me gedacht hebben ondanks dat we aan de andere kant van de wereld zitten!! We hebben deze dag afgesloten met een heerlijke massage, wat een ervaring. Dacht ik dat in Hanoi het Vietnamese vrouwtje al heel wat was dat bovenop me kroop…ik had nu gekozen voor een Thaise massage en daar gebruiken ze bijna hun hele lijf voor. Ze begon al met over me heen te lopen, zichzelf vasthoudend aan een railing aan het plafond. Vervolgens heb ik wat ellebogen en knieën over mijn rug voelen gaan en dacht ik af en toe dat ik door de tafel heen zou zakken. Maar uiteindelijk was het heerlijk en heb ik een super fijne verjaardag gehad!!
Na Saigon zijn we naar Can Tho gegaan waar we een tour over de Mekong zouden doen. Dankzij Martine en Henri zijn we op zoek gegaan naar een prive-tour. Toen we het niet geregeld kregen bij de touristoffice hebben we de gok genomen en bij een klein tourbureautje geboekt. Hier bleek dat het niet 350.000VND pp was maar voor de hele boot (waar we samen op zouden zitten) dus hebben we voor 150.000VND nog maar een gids erbij genomen. Op hoop van zegen dat het de volgende dag ook echt goed zou komen zijn we om 4uur op gestaan en zaten we voor 5en te wachten. Geheel onverwacht kwam stipt om 5.00uur, totaal niet Vietnamees om op tijd te zijn, onze gids aan gelopen. Ook het bootje lag al klaar en we waren heel verbaasd. De gids sprak verbazend goed Engels, beste die we in heel Vietnam hebben gehad, en we kregen aan boord nog allerlei extra’s. broodjes als ontbijt, ananas onderweg en we hebben genoten van de lokale bevolking die in de weer was op de Mekong. Een mooie trip die we niet gauw zullen vergeten. Floating markets waar je niet op de fiets je boodschappen gaat halen maar in je bootje stapt om naartoe te gaan, kleine kanalen waar we heel dicht langs de locals kwamen en heel veel zwaaiende kinderen tegenkwamen. Het was geweldig en we hebben genoten!!
Na Can Tho was het tijd om naar Chau Doc te gaan waar we met de slowboat naar Cambodja wilden. Goede busverbinding, gratis transfer naar het hotel en de boottocht naar Cambodja allemaal geregeld. Wat fijn om op deze manier afscheid te nemen van Vietnam. Helaas werden we deze morgen door een andere gids meegenomen naar de boten en heeft onze eigen gids voor niets staan wachten bij het hotel. Jammer genoeg was hij met de auto en hebben wij gelopen met die stomme gids die ons verkeerd had meegenomen. Uiteindelijk bagage aan boord gegooid en op de roeibootjes gestapt om nog even bij een Fishfarm te gaan kijken en bij de Cham Minority village. Daarna overgestapt op de motor-slow-boat. Zo’n 3 uur varen over de Mekong richting de grens van Cambodja. Het was prachtig en de zwaaiende, meerennende kinderen waren zo vertederend. We voelden ons weer VIPs op de boot en zwaaiden uitbundig terug naar ze, waarop de ouders heel trots waren op hun kinderen dat ze dit gedaan hadden. Bamboebruggen zijn we gekruist waar gewoon scooters overheen reden, het was een mooie trip over de Mekong. Onze gids regelde onze visa terwijl wij in het enige en veel te dure restaurant aan het wachten waren. We hebben daar wel tegen een goede wisselkoers al onze Vietnamese miljoenen gewisseld naar US dollars. Toen kwam onze gids aan gerend en moesten we onze bagage pakken en de buschauffeur volgen. Hij had al gezegd dat we een stukje moesten lopen en dit was dan ook zo. Richting de slagbomen waar we dus Vietnam verlieten. Daar stond ons minibusje te wachten in No-Mans-land tussen de twee grenzen in. We mochten wel onze bagage erin gooien maar moesten dan lopend over de grens van Cambodja heen. Niemand die naar ons paspoort omkeek of naar ons, we liepen daar maar een beetje…welcome to Cambodia!! Hup in de bus en na 5min draaide hij een steegje in dat niet breder was dan het busje. Het bleek dat we naar de paspoortcontrole reden waar we dus weer uit de bus moesten en onze paspoorten gestempeld werden. De buschauffeur gooide nog even een krant met daarin wat geld voor ze neer en had zo ook wat geregeld waarschijnlijk, zo corrupt als het maar zijn kan dus….
Na 2,5uur in de minibus waren we in Phnom Penh, de hoofdstad van Cambodja. We hadden onderweg kennisgemaakt met Layla en een braziliaan en besloten om met zijn vieren een tuktuk naar een guesthouse te nemen. Daar hadden ze geen double room meer en omdat het maar voor 1 nacht was besloten we om met Layla een kamer te delen voor maar $8!! Zo veel goedkoper dan in Vietnam, we zijn nu al blij haha! Onze Braziliaanse vriend wilde echter een kamer voor zichzelf haha dus deelde niet in onze gezelligheid. Na wat gekletst te hebben zijn we de stad in gegaan en op straat bij een super leuk plekje terechtgekomen waar ze heerlijke verse vis hadden. We hebben rijst, krab, gamba’s en een grote vis gegeten voor ons drieën voor $10!! Het was zoooo lekker en zoveel, ongelooflijk. Na onze wandeling door de stad met onze eigen gids Niels, zijn we naar ons hotel gegaan en hopen we morgen een tour naar de Killing Fields, het Toul Sleng museum en nog wat hoogtepunten in Phnom Penh te maken!
Voor nu zeggen wij welterusten en gaan wij na deze drukke stad richting kust om te relaxen (dus geen zorgen lieve familie, we razen nog even door en gaan dan bijkomen!!)
14 Januari 2013 - 16:45
Eva, Patrick En Luuk:
Hallo lieverds!
Wat een mooie verhaal weer! Goed te horen dat jullie ook even rust nemen om alle indrukken te kunnen verwerken.
Luuk heeft het nog vaak over jullie en het vliegtuig! En we kijken natuurlijk samen de foto's van de verslagen! Luuk is dan helemaal blij als hij een van jullie ziet.
Wij gaan hier heerlijk het winterse weer tegemoet Voor vanavond voorspellen ze ook sneeuw! En dat zal goed blijven liggen omdat het al een paar dagen goed vriest! Dus geniet nog maar lekker van dat korte broeken weer!
Tot snel xxx vanuit Nuenen
En een extra dikke kus van Luuk -
14 Januari 2013 - 17:06
Madeleine:
Hallo Lieverds,
Wat een verhaal weer maar ik benijd jullie wel hoor zoveel om mee te maken maar ik weet niet of ik het zou durven. Dus ben ik nu blij met jullie mee te kunnen op wereldreis en geniet mee van alle prachtige verhalen.
De tijd vliegt wel om hoor.
Hier sneeuwt het nu dus de vraag is wie beter af is. (jullie dus)
Genieten jullie maar lekker want dan genieten wij ook.
xxx Madeleine -
14 Januari 2013 - 17:33
Titta:
Zo, "overlopers".
Zomaar ineens in Cambodja .
Maar Vietnam was ook indrukwekkend, zo te lezen.
Het is idd een raar idee dat al die Vietnamezen tijdens de oorlog die tunnels hebben gegraven en er ook in verbleven.
Het schieten is natuurlijk ook een beleving op zich, denk dat je dat niet zo snel meer zult doen.
En toen, was ons Daantje jarig :-)
Niet net als ik een kei-gave TEDtaart, maar een bescheiden muffin en een cocktail.
En ja, na zo'n Thaise massage voel je je denk ik wel even een jaartje ouder hihi.
Ook al zijn het kleine mensjes , ze zijn zo sterk als een olifant.
En ga daar maar eens onder liggen.
Geweldig ook al die kinderen die langs de oevers met jullie meehollen.
In een film van Indiana Jones heb je ook zo'n stukje waarin je al die enthousiaste kinderen ziet. Kan me voorstellen dat jullie dat erg leuk vonden.
En ook hier is het weer lekker eten.
Ik bijt nog wel op mijn " Sonja"-houtje, maar het water loopt me in de mond als ik het al lees.
Ik heb me wel voorgenomen om te gaan hardlopen met Evy.
Dus Daan, wie weet lopen we samen nog eens de lady's run.( en kan je een beetje trots zijn op je tantetje)
Geniet maar lekker van alle leuke dingen die er komen gaan, en vooral van al het lekkere eten.
Heel veel liefs en een dikke kus van Us.
XXxxXxxXxxXxxXxXxxXxxXxxxXxxXxxxXxxxXxxxXxxXxx
Ps. Gijs heeft nu wel zo'n mooi Hello Kitty dekentje, heeft hij binnenkort ook zo'n pyjamaatje ? -
14 Januari 2013 - 17:57
Jacqueline:
Hoi hoi,
Ook ik heb weer genoten van jullie verhaal!! Wat een belevenis is Vietnam voor jullie geweest!
En dankzij de verhalen hebben wij ook nog mee kunnen genieten.
Bij die tunnels kan ik me wel het een en ander voorstellen (na mijn bezoek aan Ieper Lille). Erg nauw en onvoorstelbaar dat de mensen daarin leefden. Natuurlijk moet er ook geschoten worden zo'n kans moet je niet aan je voorbij laten gaan.
Je verjaardag 'vierden' we in tweeën, je was daar eerder jarig dan hier dus dat was wel heel apart. Ik heb dus dubbel en dwars aan je gedacht! En Niels heeft je geweldig verwend, erg lief van hem!!(dankjewel Niels).
Net als Titta bijt ik al een week op een houtje :P, we gaan ervoor!! Hardlopen zit er voor mij helaas niet in maar ik doe mijn best op de Ab-toner.
Heel veel plezier in Cambodja en geniet straks van jullie rust.
Veel liefs en knuffels
Lafjoe xmama/Jacq.x -
14 Januari 2013 - 18:34
Sabrina:
Hoi lieve zus en Niels!!
Gaaf dat jullie geschoten hebben!! Lijkt me wel tof om een keer gedaan te hebben.
Gelukkig heb je nog een hele leuke verjaardag gehad zus, maar thuis krijg je echt nog wel zo'n lekkere en mooie taart van mij!! Of gewoon een simpele overheerlijke appeltaart specialy for you!!
Wat raar en grappig tegelijk zo'n grensovergang dat je moet lopen door no-mans-land en dan een busje ingaat. Lijkt me wel ff gek, maar wel weer een grappige ervaring ook.
Heel veel plezier en geniet van het relaxen straks!!
Dikke knuffel en kus x x -
14 Januari 2013 - 21:07
Oma Fladder:
hallo lieve luitjes wat weer een geweldig verslag en dan zo naar cambodja jullie worden inderdaad echte wereldreizigers het leek mij fantastisch om dit allemaal mee te maken en wat leuk dat je op die manier je verjaardag kon vieren. wij hebben ook weer echt genoten van je vorige foto s .op het moment sneeuwt het hier en hert vriest dus allen de schaatsen uit het vet behalve wij natuurlijk zien wij natuurlijk niet gebeuren.we hopen dat jullie net zo veel plezier hebben in cambodja als in de andere landen. rust lekker uit en gauw tot het volgende verslag. -
14 Januari 2013 - 22:12
Hetty:
Lieve Dani,
Met terugwerkende kracht wil ik je nog van harte feliciteren met je verjaardag! Uiteraard heb ik aan je gedacht, maar ik wist niet hoe ik je direct kon feliciteren. Ik had het bij je vorige verslag kunnen doen, maar vond het uiteindelijk beter om even te wachten tot het volgende reisverhaal: dit dus.
Je opa heb ik wel gefeliciteerd, want die zie ik altijd in de kantine :-)
Wat een indrukwekkende belevenissen weer dit keer.
Niels, een volgende keer moet jij zelf Daniélle maar eens lekker masseren: dat ruwe stomp en stampwerk lijkt mij helemaal niets...en dan moet je er nog voor betalen ook!
hier is inmiddels een dik pak sneeuw gevallen. Ook best leuk vind ik. In Friesland hebben ze al weer volop geschaatst op natuurijs zag ik op het nieuws en morgen wordt al weer de 1e marathon op natuurijs georganiseerd. Het moet niet gekker worden.....
Van mij mag het voorjaar trouwens beginnen hoor! Ik heb geen zin meer in ruiten krabben.
Nou, jullie hebben dáár allemaal geen last van. Allemaal ver van je bed.
Niels en Daantje, blijf voorzichtig en zuinig op elkaar en op jezelf!
Bye bye, Hetty -
15 Januari 2013 - 11:10
Martine & Henri Stap:
Hoi Daan en Niels,
Wat een supergaaf verslag heb je gemaakt. Ik heb het met heel veel plezier gelezen.
Ik ben ook even voor jullie bezig geweest om een paar spullen te scannen indien jullie nog niet precies weten waar jullie naartoe gaan in Thailand straks. Hopelijk heb je iets aan de info.
Voor nu nog heel veel plezier en we spreken elkaar snel weer. Liefs Martine & Henri -
15 Januari 2013 - 12:57
Adrie Cora:
hoi niels en danielle het weer een mooi verslag en foto.s
danielle nog van harte gefeliciteerd met je verjaardag het was wel wat anders dan thuis
ik hoop dat jullie in thailand ook zullen geneiten
we kijken uit naar het volgende verslag en de foto.s
pas goed op elkaar en geniet
groetjes van ons dikke kus xxx adrie cora -
15 Januari 2013 - 14:08
Pap Mam:
Hoi hoi, sorry ik ben weer laat maar gister had Kim natuurlijk goed bericht en dat wilde ze vieren dus al met al had ik vergeten terug te mailen.
Wat hebben je toch weer veel meegemaakt het is geweldig wat je allemaal zien en beleven.Cambodja zal niet zo heel anders zijn als Vietnam denk ik maar toch vink maar af zo schiet het op , niet leuk voor jullie om te zeggen maar je zijn al bijna op de helft wat gaat de tijd snel.
Wat hadden je er mooie foto's bij het is altijd zo leuk en Luuk vind het ook leuk om naar jullie te kijken.
Nog steeds krijgen we te horen van wat leuk en spannend wat jullie doen en dat is natuurlijk ook zo, stiekem zijn we echt wel trots op jullie je doen het toch maar mooi met je tweetjes.
Geniet ervan en we wachten weer op bericht van jullie.
Dikke kus xxxx pap mam. -
15 Januari 2013 - 18:33
Teun En Esther:
Hej Niels en Danielle!
Wat een mooie verhalen en gave foto's!
Wij zijn wel jaloers op jullie...!!!
Zag dat jullie in mei weer naar nl komen, zijn jullie mooi optijd voor een feestje ter ere van ons huwelijk :)
Heel veel plezier nog, geniet van elkaar en de reis!
Groetjes, Teun en Esther -
17 Januari 2013 - 11:53
Renée:
Hoiii wat gaaaaf weer allemaal! En fijn dat je een leuke verjaardag hebt gehad :-) Weet je nog dat Vietnam ons eindexamenonderwerp was bij geschiedenis? (je favoriete vak, hihi) Ik vond dat echt zo interessant, lijkt me echt indrukwekkend om daarte zijn. Ik ben ook heel benieuwd naar the killing fields, dus ik hou je site goed in de gaten voor het volgende verslag... Emma is daar ook geweest en het is wel heftig volgens mij... Veel plezier op jullie ontdekkingstocht in Cambodja!
Kusjes!