The Loop - Reisverslag uit Pakxe, Laos van Danielle en Niels - WaarBenJij.nu The Loop - Reisverslag uit Pakxe, Laos van Danielle en Niels - WaarBenJij.nu

The Loop

Door: Danielle en een beetje Niels (voor de historie)

Blijf op de hoogte en volg Danielle en Niels

15 Februari 2013 | Laos, Pakxe

The Loop is een rondje van ruim 400km door het Phu Hin Bun National park in het midden van Laos. Deze route wordt vanuit Thakhek veel op de motor gedaan en gaat langs een aantal prachtige grotten.
Maar om in Thakhek te komen moesten we eerst de lokale busritten overleven. Dit was ontzettend leuk want je zit als enige toerist tussen de lokale bevolking, de bus stopt overal om nog wat extra mensen mee te nemen, de plastic krukjes worden dan gewoon in het gangpad gezet om extra zitruimte te creëren en er gaan de nodige scooters en dozen op het dak. Natuurlijk kan een scooter ook gewoon in het gangpad gezet worden en als we dan stoppen voor een plaspauze hoef je de bus niet uit om eten te kopen want de verkopers komen hier met al hun waar gewoon naar binnen en wringen zich langs alle spullen die natuurlijk in dat gangpad gezet waren. Niet te vergeten dat de kippen zowel in het bagageruim onderin de bus zaten als natuurlijk vlak naast ons, tot grote vreugde van mij. Ach, zo lang ik hem zelf niet op schoot hoef te houden vind ik het prima en heb ik alleen wat schichtig om me heen zitten kijken af en toe. Tot zo ver de lokale bus die wij vanaf nu zoveel mogelijk gaan nemen overal naartoe!

Rij je een half jaar geleden de brommer van je moeder nog haast de sloot in tijdens een testrondje…besluit je om in Laos een 100cc motor te huren en 4 dagen te gaan crossen om de beroemde Loop te rijden. Ik hoor jullie nu denken….is dat nou wel zo’n verstandig plan Daan…ach ja, jullie kennen me! Achterop de motor in Cambodja liep ik al schade op dus zoveel erger kan het niet worden, laat ik het nu gewoon achter het stuur proberen!
Zo gezegd, zo gedaan en we hebben bij Mr. Wang Wang 2 motorbikes gehuurd voor 4 dagen. We hebben besloten de Loop omgekeerd te rijden dan iedereen doet, zo hadden we het lange rechte stuk over de “snelweg” als eerste en kon ik oefenen. Na mijn testrondje, wat ik netjes volbracht met 20km/u, zag Niels de bui al hangen en bereidde zich voor op een LANGE dag want we zouden zeker 145km af moeten leggen.
Eenmaal op de weg werd de inmiddels bereikte 40km/u al gauw 50km/u en ging het zo lekker dat we samen lekker scheurden met 60km/u! Na 105km sloegen we af het National park in en werd de omgeving sprookjesachtig. Prachtige bergen, bossen en kleuren om ons heen. Helaas af en toe gestoord door wat elektriciteitslijnen maar goed hè, laten we blij zijn dat ze de mensen hier ook van elektriciteit voorzien!
Omdat het zo lekker ging hebben we de eerste dag meteen 185km afgelegd en kwamen we samen met Eduard, een Franse jongen die we onderweg tegenkwamen, vlakbij de Konglor Cave een prachtig guesthouse gevonden. We wilden meteen nog een extra nacht blijven omdat de omgeving schitterend was.
Dag 2 hebben we dus alleen een bezoekje gebracht aan de Konglor cave welke echt bijzonder was. Met een bootje gingen we met z’n drieën en 2 gidsen de grot in. Donker en alleen maar onze hoofdlampjes, magistrale weerspiegelingen in het water van de rotswanden, die natuurlijk niet op de foto vast te leggen waren. Een aantal keren uit de boot moeten springen omdat we vast zaten op wat rotsen en uiteindelijk aan de andere kant uitgekomen. Een paradijs zo mooi en rustgevend dat het er was. Daarna natuurlijk dezelfde weg weer terug door de grot en wij waren goed op tijd want hebben zeer weinig toeristen gezien en hadden het gevoel dat we alleen in de grot waren. De rest van de dag hebben we weinig gedaan en vooral genoten van de stilte en rust om ons heen!
Dag 3 was een heftige. Beginnend met normale weg die na 70km overging in een stoffige weg met hobbels en gaten waar je U tegen zegt. We hadden het geluk dat de wind goed stond en we weinig vrachtverkeer tegenkwamen maar ondanks dat waren we 2 bruine stofpoppetjes toen we weer op de normale weg waren. Onze armen trilden nog net niet van het stuur af en onze billen waren na de totaal 155km gevoelloos. Toch was het echt een prachtige rit waar we enorm van genoten hebben. Vooral dat we in het guesthouse de enige gasten waren, heerlijk hebben gekletst met de jongen die er werkte en zijn Engels aan het oefenen was, een kampvuur hadden en een bed waar we overdwars ook op hadden kunnen slapen maakte onze dag compleet!
De 4e en laatste dag waren we dus goed uitgerust om de laatste kilometers af te leggen. Dit ging over “normale” wegen maar langs een aantal prachtige grotten. Natuurlijk was de grot waar we voor moesten betalen totaal niet de moeite waard en de kleine verderop des te mooier. De laatste op de weg konden we geen ingang van vinden maar een lokaal opaatje wat niet al te vrolijk keek, bracht ons erheen, waarna wij hem $1,50 hebben gegeven. Voor ons niet veel en voor hem waarschijnlijk een goudmijn op een dag! Onze tocht zat erop, na ruim 485km kunnen we zeggen dat we inmiddels dol zijn op motorrijden!! En natuurlijk ben ik apetrots dat ik het lef heb gehad om zelf te rijden en dit ook nog eens zonder kleerscheuren heb volbracht. Eigenlijk helemaal niets voor mij want mijn naam blijft Danielle en daar gebeurd normaal gesproken altijd wel iets mee onderweg. Dit keer niet en ik ben er heel trots op!!

Ow ja, om op wat vragen van de vorige keer terug te komen over mijn wond….het gaat redelijk. Hij is denk ik aan het helen maar ziet er nog steeds voor mijn idee beroerd uit, ik blijf hopen dat het mooier wordt maar geen zorgen lieve mensen!!

Na onze onbeschrijflijke trip op de motor heeft onze weg zich vervolgd per lokale bus via Paksan naar Phonsavan. Dit ligt in het noordoosten van Laos. Vanaf Paksan ga je de bergen in en dit gaat over een slingerweg die inmiddels al aardig aan kant is gemaakt. Waarschijnlijk vanwege de aanleg van een stuwmeer. Er wordt gezegd dat de rit zo’n 10uur in beslag neemt maar wij waren de gelukkigen die er nog geen 6uur over hebben gedaan. Welliswaar in een bus volgestopt met 30 locals die bijna bij Niels op schoot zaten maar dat hinderde niet!
In Phonsavan hebben we het MAG-center bezocht waar we een documentaire hebben gezien over het opruimen van de UneXploded Ordnance. Er worden nog steeds onschuldige mensen in hun rijstveld of op de wegen geschaad door nog niet ontplofte bommen uit de “Secret” War. In Nederland noemen we dat de Vietnam Oorlog en Laos is toen meer gebombardeerd dan Vietnam. MAG is een organisatie die helpt bij het opruimen/verwijderen van deze UXO’s.
Morgen gaan we een aantal toeristische plaatsen bezoeken, per motor uiteraard want daar zijn we van gaan houden, die volledig geruimd zijn maar die nog vol staan met kruiken waarvan men het exacte gebruik en jaartal van plaatsing nog steeds niet weet. Het wordt ook wel de vlaktes der kruiken genoemd. Als we hier zijn geweest krijgen we ’s middags een Lao Massage van een blinde man. Hij is blind geraakt door een UXO en heeft zich gespecialiseerd in masseren met behulp van gedoneerd geld via een organisatie. Om ons steentje bij te dragen gaan wij eens kijken hoe goed deze man kan masseren zonder iets te zien.

Onze weg gaat daarna door naar het midden van Laos, Inmiddels kunnen wij met zekerheid zeggen dat Australië ons hart heeft gestolen en nu Laos ook! Wij willen hier absoluut nog eens naar terug!!

• 15 Februari 2013 - 15:14

Jacqueline:

Hoi hoi,

Wat klinkt dat allemaal weer heerlijk, ik heb je verhaal op mijn i-Phone gelezen en ga straks thuis de foto's bekijken. Superfijn dat het goed gegaan is met motorrijden en fijn voor Niels dat het allemaal toch sneller ging dan verwacht ;-).
    Misschien zullen jullie in Nederland dan toch het Openbaar Vervoer nog gaan waarderen :P.
    Hier krijg je al op je kop als je met je kinderwagen de verkeerde deur neemt haha.
    Laat staan als je alles in het gangpad laat staan :P
    Hier in Nederland is een griep-epidemie aan de gang. Velen liggen plat (waaronder ook je vader (uniek), dus die ontlopen jullie gelukkig!!

Blijf lekker genieten en laat ons op afstand meegenieten dankzij de verhalen en de foto's!!

Lafjoe xmama/Jacq.x

• 15 Februari 2013 - 15:17

Sabrina:

Wat super die motortocht!! Ben ik wel jaloers op!!
    Jammer dat er (nog) geen foto's zijn of dat ik ze niet kan zien.. Maar ik ben super benieuwd naar de gave plaatjes die jullie weer geschoten hebben!!

Have Fun en geniet van het volgende!!

Dikke knuffel voor allebei!! X x

• 15 Februari 2013 - 16:27

Titta:

Zo, motormuizen.

Ook dit keer weer een heerlijk verslag en geweldige foto's.
    Toen ik van de week via WhatsApp het filmpje van jullie motor-rit kreeg, zag het er al fantastisch uit.
    Zoals ik al zei; ik zou de auto en de paal geraakt hebben en daarna belanden in de bosjes.
    Dus Daan, er is nog hoop voor me en waag me misschien toch nog eens een keer op onze brommert :-) ( Zal wel van te voren heel Ittervoort inlichten hihi)

Jullie busritten liegen er niet om. Een "vreselijke" haan als passagier en een scooter zal je in Nederland toch niet zo snel in bus,tram of metro tegenkomen.

Wat een prachtige grotten hebben ze daar.

Straks lekker weer even relaxen en genieten van een massage.
    Misschien is het wel handig om het mannetje uit te leggen dat jullie billen wel iets extra's verdienen na zo'n lange toch op de motor :-)
    Ik heb ook al mogen genieten van de foto's met al het lekkere eten wat jullie daar hebben.

Hier is het nog echt winter, en hebben nu wel genoeg sneeuw gezien.
    Ook hier wordt het nu wel eens tijd voor een lekker zonnetje.
    Zien jullie er niet bruin uit van de zon, dan wel van het zand.
    Maar zolang jullie lekker genieten, genieten wij ook.

Veel plezier nog daar in Laos !!!!

Heel veel liefs van Ber, Titta en de poesjes .
    XxxXxXxxxXxXxxXxxXxXxXxxXxxXxXxxXxXxxxXxXxXxxXxXxx

• 15 Februari 2013 - 18:44

Renee:

Aaah jullie zitten echt in paradise! Wat heerlijk jongens! En Daans, superstoer op de motor :) wel voorzichtig blijven doen hè? We willen jullie heelhuids terug hebben! Dat wordt trouwens een heel dik fotoboek als jullie terug zijn denk ik.. Haha! We hebben hier net weer de tweede lading sneeuw achter de rug. Zucht. Jaloers. Maar van deze zonnige kiekjes word ik toch een beetje blij, dus bedankt daarvoor :)

Kusjes!

• 16 Februari 2013 - 10:49

Oma Fladder:

hallo lieve mensen wat zijn jullie weer stoere figuren geweldig gewoon.
    wij krijgen de indruk dat wanneer jullie thuis zijn er een vervelende saaie
    tijd aankomt.
    maar hebben jullie wel een motor rijbewijs want hier zou dat niet mogen,
    of mag het wel op dit soort mototen.
    ik lees oom henk altijd voor en hij geniet er zo van trouwens wij allemaal.
    wij zijn echt benieuwd wat jullie nu weer uit gaan vogelen.
    hebben jullie al een vliegtuig gebrobeerd te besturen echt iets voor jou daantje
    je weet maar nooit als het een aardige piloot is ,wel in een klein vliegtuige
    natuurlijk als je naast hem zit mag het misschien wel zou mij niets verbazen.
    zeg lieve avontuurlijke mensen we hopen dat jullie nog veel gaan genieten
    en denk ook eens aan ons in dit koude kikkerlandje.
    heel veel liefs en een hele dikke knuffel tot gauw weer.

• 17 Februari 2013 - 07:09

Madeleine:

hallo lieve schatten,

Beter laat dan nooit, gisteren heb ik dus de mail gemist en ik vertel oma Fladder altijd dat jullie er weer op staan.
    Dus kreeg ik een whats app van je moeder of ik iets gemist had.
    Ja natuurlijk had ik dat en ik was blij dat ze me waarschuwde.
    Ik was niet thuis want ik had een echte kleinkinderdag.
    Dus eerst naar Angel en naderhand naar Kaj maar die is ziek en na een bezoek aan de HAP bleek hij Bronchitis te hebben Dus met nieuwe medicijnen hopen dat het over gaat.
    Gisteren laat thuis dus nu snel kijken (zondagochtend 7 uur) en genieten hoor echt waar, toch ben ik erg blij dat jullie op de motor zaten en niet ik want ik kan dat echt niet.
    Ik heb het ooit geprobeerd en ik ben dus zo op mijn platte ..... gegaan.
    Ook de foto's zijn weer schitterend geweldig he al die avonturen voor ons ook dus.
    Nou lieve mensen tot de volgende rit weer.

een enorme knuffel van mij

• 18 Februari 2013 - 16:00

Mimo:

Lieverds!

Wat een geweldige avonturen hebben jullie weer beleefd, het houdt maar niet op! Fijn om te horen dat jullie nog steeds zo intens genieten en dat jullie zoveel prachtige bezienswaardigheden en adembenemend mooie momentjes op jullie weg over de wereld blijven tegen komen! Alhoewel ik denk dat dat ook wel met jullie ontzettend goede voorbereiding te maken heeft, want het lijkt wel alsof jullie telkens precies weten waar jullie moeten zijn, fijn hoor! Ook goed om te horen dat jullie inmiddels helemaal aan het Aziatische OV gewend zijn en nu zelfs op jullie gemak tussen de locals, kippen en vreemde voorwerpen door Laos worden gereden en dan ook nog op de goede plek uitkomen. Dat vind ik een prestatie! Maar Daan, je zei het zelf al, dat jij zonder kleerscheuren 485 km op de motor hebt afgelegd is natuurlijk een prestatie van nog veel groter formaat. Geweldig dat jullie zo rond hebben kunnen toeren en de meest stille idyllische plekjes hebben kunnen bezoeken en wat een lef ook en uithoudingsvermogen. Ook de grotten klinken indrukwekkend, maar stiekem moet ik al een beetje grinniken om jullie bezoek aan de vlaktes der kruiken genoemd. Niels, dit wist jij nog niet, maar misschien kan Dani je alvast iets uit de doeken doen over haar uitgebreide vazenkennis die zij samen met mij heeft opgedaan op Melanchthon en zij mij nog briefjes schreef op de Vazenstraat. Dani ik vertrouw er op dat jij onze vazenexpertise zal delen met de rest van de wereld en die mensen eindelijk eens verteld hoe oud die kruiken zijn en waar ze voor bedoeld zijn, ik ben nu al trots! ;) Trouwens Dani, wel vervelend van die brandwond die er nog steeds eng uit ziet zoals je zegt. En jij was nog wel de redder in nood die het gehele personeel van Elysium in geval van brandwonden van Calendula-zalf heeft voorzien, het is niet eerlijk! Maar goed een echte Dani Baba is niet voor een gat te vangen, al is het in haar been!

Liefjes, geniet er van! Ik ben onder de indruk en ga nu gauw nog een keer jullie prachtige foto's bekijken!

Dikke kus van Mimo

• 18 Februari 2013 - 20:10

Simone:

Hoi lieve schat,

Wat heb je weer een enorm leuk verhaal geschreven. Het is, zeker in deze extreme drukke tijd op school, heerlijk om even jullie mooie avonturen te lezen. Wat een superdingen hebben jullie al meegemaakt zeg!
    Joe en ik hebben van de week onze zomervakantie geboekt. Rondreis door Costa Rica, Panama en Nicaragua. 23 dagen van supermooie natuur genieten. Ik kijk er zo enorm naar uit!

Trouwens even een vraagje: Mijn teamgenootje van volleybal gaat van de zomer naar Laos. Heb je nog tips voor haar?Dingen die ze zekerweten moet zien / doen?
    Ik hoor het graag van je !

Heel veel plezier nog lieve schatten!

Dikke kus Joe en Simone

• 19 Februari 2013 - 14:27

Pap Mam :

Hoihoi,
    Hier dan eindelijk een reactie van ons, wat een mooi verslag en wat hebben je toch weer van alles en nog wat beleeft.
    Knap dat je zo'n reis met de brommer motor hebben gedaan , maar op die manier zie je wel veel meer.
    De bus reis was dus ook een hele belevenis en dat tussen de kippen knap hoor, straks gaan je nog kippen als huisdier nemen haha.
    Het is vervelend maar de foto's wil de Comp. Niet openen dus maar even kijken of Kim het lukt anders moeten we Arjan van Kobie even vragen.
    We laten nog wat weten als we de foto's hebben gezien.
    Fijn dat Laos zo goed bevalt, maar net wat je al schrijft ,terug gaan kan altijd op jullie verlanglijst blijven staan .
    Maar je moeten ook nog gaan duiken dat zal ook heel mooi zijn.
    Blijf genieten van alles wat op jullie pad komt en wij horen wel hoe het is geweest.
    Dikke kus xxx van ons pap mam.