Crossing the border to Thailand
Door: Danielle
Blijf op de hoogte en volg Danielle en Niels
03 Maart 2013 | Thailand, Chiang Rai
Ik zal bij het begin beginnen. In Vientiane konden wij dinsdag op het Thaise consulaat terecht. Nog voor openingstijd (8.30u) kwamen we aan en stond er al een rij van ruim 100 mensen. Achteraan gesloten en toen de hekken openden stroomde de rij naar binnen. Met nummer 99 en 101 hebben wij plaatsgenomen op de plastic stoeltjes en begon het wachten. 2 uur later mochten wij ons paspoort met ingevuld formulier afgeven en konden we naar het volgende loketje om te betalen. Na hier ook weer een half uur gezeten te hebben liepen we, na betaling van 2000 THB, met onze bon naar buiten om hier de volgende dag weer terug te komen.
Zo gezegd, zo gedaan…nog wat sightseeing op de fiets door Vientiane en de volgende dag zijn we ’s middags weer naar het consulaat gefietst. Dit keer hadden we nummer 77 en 78, we gaan vooruit!! Na een half uurtje wachten stonden we alweer buiten, MET ons paspoort en Thais visum erin voor 60 dagen! Gauw op de fiets gesprongen naar de Lao Immigration Office om ons visum van Laos te verlengen. Formulieren ingevuld, iets teveel betaald maar daardoor wel de volgende ochtend ons paspoort alweer klaar. Dit hebben we opgehaald en zijn meteen die middag in de minivan naar Vang Vieng gegaan. Hier een nachtje gebleven om de volgende dag naar Luang Prabang te reizen. Normaal is dit een ritje van hooguit 6uur, we hebben hem al eerder gemaakt de andere kant op. Dit keer hadden we een chauffeur die absoluut niet uit Laos kwam want hij reed als een slak. We hebben er 8uur over gedaan in plaats van 6 uur en dat met maar heel weinig beenruimte…echt heerlijk!
In Luang Prabang zijn we 1 nacht gebleven. Niels voelde zich niet zo lekker dus is op bed voor de tv gaan hangen en ik heb de avond en volgende ochtend met Nic, onze Laotiaanse vriendin, doorgebracht. Ze was zo blij me weer te zien en zei dat het voelt alsof ze me al heel lang kent. ’s Avonds gewoon lekker zitten kletsen bij haar in de winkel en de volgende ochtend samen op de motorbike het dorp in. Ze wilde wat informatie over sjaals en sieraden, prijzen etc, zodat ze weet wat ze in haar winkel kan vragen voor prijzen. Zij deed dus alsof ze mijn gids was en ik moest dan net doen of ik dingen ging kopen en zo achter de prijzen komen. Ze was me ontzettend dankbaar en we hadden een super gezellige ochtend. Rond de lunch hadden we met Niels afgesproken en hebben wij Nic meegenomen om te lunchen. Dit wilde ze natuurlijk niet maar wij stonden erop. Eenmaal terug in haar winkel kregen we nog allebei een klein tasje met kadootjes wat we pas in de bus mochten openmaken, zo lief!
We hebben afscheid genomen en zijn naar ons guesthouse gegaan waar we gewacht hebben op onze pickup. Helaas werd het maar later en later dus zijn we het maar eens gaan vragen en werden zeer schaapachtig aangekeken. Gelukkig kwam er niet veel later een tuktuk en bleek de jongen die alles geregeld had op het busstation op ons te staan wachten…
We hebben de spullen in de bus gedropt en mochten erin om een plekje te zoeken. Een grote bus met maar 15 personen erin die naar de grens moesten. We konden dus lekker languit met de stoelen achterover gaan liggen.
Na 2 uur lagen we wat te doezelen en muziek te luisteren toen er opeens keihard geremd werd en geschreeuwd door de bus en daarop volgde een harde klap. De chauffeur en 2e chauffeur rende de bus uit en wij bleven verdwaasd zitten. Wat bleek…er was een tegemoetkomende motorbike die dacht nog even voor de bus te kunnen afslaan naar zijn huis. De buschauffeur had dit zien aankomen en was al gaan remmen maar kon het niet voorkomen dat hij de motor raakte. Op de rechtervoorbumper was de knal geweest. Iedereen de bus uit en toen begon het wachten. De man die aangereden was werd het huis binnen gebracht en bleek een hele oude man te zijn maar hij was wel ok, meer geschaafd en geschrokken. Wij moesten wachten op de politie, toen die er was en de nodige foto’s van de situatie gemaakt waren, werd er met spuitbus een tekening van het ongeval op de grond gemaakt en kon de bus en de motorbike verzet worden. Toen was het natuurlijk nog niet afgehandeld want toen moesten de formulieren ingevuld worden en de verzekeringsmaatschappij moest er ook nog bijkomen. Uiteindelijk hebben we bijna 2 uur staan wachten in het donker naast onze beschadigde bus en drong het tot ons door dat we wel van geluk mochten spreken dat onze bus verder niet gespind was of in de greppel beland!
Een meisje dat Thais sprak, redelijk hetzelfde als Lao, heeft de buschauffeur wel even duidelijk gemaakt dat hij nu niet als een debiel moest gaan rijden om de tijd in te halen haha!
De verdere busrit is goed verlopen, we hebben geslapen en in de ochtend heb ik me vooral gefocust op de weg om niet groen te zien van misselijkheid. In Huay Xai met de tuktuk naar de boot, met de boot naar de Thaise kant van de Mekong en daar vervolgens de stempel dat we het land binnen zijn! Yes we hebben het gehaald!! We zijn met de tuktuk naar het busstation gegaan en zaten voor $2 p.p. in de lokale bus voor 2 uur naar Chaing Rai. Hier hebben we een guesthouse gevonden waar we nu heerlijk op bed liggen bij te komen van een bijzondere reis naar Thailand. We hadden al zo’n voorgevoel dat het niet vlekkeloos zou verlopen. Maar nogmaals, met ons is alles prima en we gaan nu onze route door Thailand verder uitstippelen!!
03 Maart 2013 - 08:21
Madeleine:
hallo Lieve schatten,
Natuurlijk weer genoten van jullie verslag en gelukkig vertelde je in het begin gelijk dat met jullie alles goed is.
Wat natuurlijk aanduidde dat er iets gebeurt moest zijn.
Maar goed jullie zijn helemaal veilig en dat is het voornaamste.
Met Nic een vriendin voor het leven en voor haar natuurlijk ook helemaal leuk om vrienden aan de andere kant van de wereld te hebben (goh jullie vriendenkring is flink uitgebreid)
Maar goed prachtig verhaal en geweldige foto's weer.
En ik kijk weer uit naar een nieuw verslag.
Hier gebeurt verder niet zoveel behalve dat we Kaj zijn eerste verjaardag vieren (de tijd gaat snel)
Tot de volgende ronde.
xxx Madeleine -
03 Maart 2013 - 08:34
Titta:
Hallo lieve mensjes.
Zo zie je, je komt niet zomaar Thailand in.
Wat een spannend verhaal dit keer.
En de foto's van het " ongeluk" lijken wel uit een moord-film.
Gelukkig zijn alle burocratische beslommeringen beter verlopen, want dat maakte het eind van het vorige verslag zo spannend :-)
Het is echt zo leuk om te zien hoe je, Daan, er op uittrekt met je " nieuwe" vriendinnetje.
Ook Gijs heeft een heel leuk vriendje gevonden.
We zijn benieuwd naar alle avonturen die jullie nu in Thailand gaan beleven.
Hebben ze daar trouwens ook Pasen?
We hebben het huis al helemaal in de Paasstemming.
Tijdens het terugschrijven hebben jullie via de WhatsApp de schattige huisjes laten zien waar jullie nu verblijven.
Ondanks de regen ziet het er mooi uit.( Dit weet nog niemand) hihi
Geniet maar lekker daar in Thailand en houdt er rekening mee dat het eten daar aardig pittig kan zijn, maar wel heel erg lekker.
Dus Gijs, koop voor de zekerheid maar een extra set met onderbroeken :-)
Veel plezier nog daar en tot snel.
Heel. Veel liefs vanBer en Titta.
xxxXxxXxxXxxXxxXxxxxxxXXXxxxxxXxXxxxXxXxxXxxXxxxxXxxX -
03 Maart 2013 - 09:46
Sabrina:
Hoi lieve allebei,
Wat een avontuur weer met de bus zeg, niet normaal!!
De rest had ik al een beetje doorgekregen, maar nu heb ik de uitgebreide versie kunnen lezen. Ik lig nu nog in m'n bedje en kan uiteraard op m'n telefoon de foto's weer niet zien, dus die ga ik straks nog even op de laptop bekijken.
Ik ga er zo maar eens uit want ik moet nog appeltaart maken voor Manuel z'n verjaardag.
Hele dikke knuffel en kus x x -
03 Maart 2013 - 10:06
Jacqueline:
Hoi hoi,
Daar ben ik ook weer :-).
Na, net als Sabrina, het verslag op mijn iPhone gelezen te hebben zit ik nu achter de laptop om ook de foto's te bekijken.
Dat was weer een heel avontuur!! Maar dat kan ook niet anders met jullie 2 haha. Gelukkig dat er helemaal niemand ernstig gewond was!
Wat een superlieve foto van jou en Nic Daan, en natuurlijk lijk je ook een beetje op je moeder en doe je mee met het op slimme wijze achter de sieraden prijzen komen.
Een schattig vriendje heeft Niels erbij en ook nog een leuke poes zonder staart!
Wat een vervoer hebben jullie gehad, bus - tuktuk - boot - tuktuk - bus, maar jullie zijn er.
Nu lekker uitrusten in jullie prachtige huisje en genieten van 6 weken Thailand!!
Ik kijk weer, net als iedereen, uit naar jullie volgende verslag, heel veel plezier!
Lafjoe xmama/Jacq.x -
03 Maart 2013 - 10:55
Oma Fladder:
daar zijn we weer wat maken jullie toch een heleboel mee.
gelukkig kunnen jullie het goed navertellen,je moet er niet aan
denken als het verkeerd was gegaan hoe hadden ze jullie zo snel
kunnen bereiken,enfin was gelukkig niet nodig.
we zijn benieuwd hoe het jullie verder vergaat,maar wel leuk
al die nieuwe vrienden ,jammer alleen dat je daar natuurlijk niet zo gauw
meer komt ,maar alles is tegenwoordig mogelijk,strakjes gaan we naar
kaj ,hij is al weer 1 jaar geworden,wat gaat de tijd toch snel.
lieve mensen verder heel veel plezier en pas goed op elkaar.oma fladder. -
03 Maart 2013 - 16:54
Renee:
Ah nee, het oude mannetje! Wat zielig! Maar gelukkig dat het allemaal redelijk meeviel uiteindelijk.. Schrikken hoor! Goed blijven uitkijken want een ongeluk zit toch in een klein hoekje! En superleuk dat je op reis zo'n leuke vriendschap hebt kunnen sluiten. Hopelijk kunnen jullie op de een of andere manier contact houden, en je hebt altijd een adresje om weer eens terug te gaan ;-) ben benieuwd wat jullie verder te wachten staat. Hier schijnt het komende week 13 graden te worden. Daar zijn we allemaal dan maar blij mee haha! Met andere woorden: geniet ervan daar!
Kusjes! -
03 Maart 2013 - 17:32
Wim:
Zo dan!, oude mannetjes een hartverzakking bezorgen aan de andere kant van de wereld! Leuke vakantie hebben jullie. Ik heb me weer reuze geamuseerd met jullie verhaal maar ik krijg de indruk dat de verhalen wat korter worden dan in het begin. Niet doen ze zijn zo leuk! houden zo. Tot het volgende verhaal, groeten, Wim Truus en Youri -
03 Maart 2013 - 23:03
Hetty:
Hallo, daar ben ik eindelijk weer!
Ook al antwoord ik niet altijd, ik houd jullie verslagen wel altijd bij hoor! Het komt er alleen niet altijd van om meteen te reageren. Wat een avonturen weer... het is maar goed dat je alles opschrijft, want ik kan me zo voorstellen dat het je straks duizelt van alle belevenissen en ervaringen, de een nog bizarder dan de ander. Dat busongeluk(je) bijvoorbeeld. Je moet er niet aan denken hoe anders het had kunnen aflopen... brrr
Tussen alle opwindende avonturen door brengen jullie ook wel veel tijd door met wachten en oncomfortabel reizen. Dat lijkt mij minder leuk, maar je weet dat dat erbij hoort in dat soort verre oorden. Leuk dat je die Nic ontmoet hebt, Dani. Zo'n vriendschap moet je koesteren hoor.
Hier lijkt de lente een beetje door te gaan breken. Men verwacht warmere lucht vanuit het zuiden. het wordt tijd, want het is hier de laatste tijd erg onaangenaam en guur geweest (n.o. wind, waterkoud)
Ik kijk alweer verlangend uit naar de vakanties die we reeds geboekt hebben (in mei, juli en eind september). Héérlijk vooruitzicht!
Nou, jullie hebben ook nog een hele tijd te gaan, met nog vele nieuwe avonturen voor de boeg. Hopelijk blijft alles goed gaan en blijven jullie gezond.
Ik kijk weer uit naar het volgende verslag en omhels jullie in gedachten , xxx xxx
Hetty -
04 Maart 2013 - 09:34
Martine Stap:
Chiang Rai...Wauw....de zilveren tempel gelegd in spiegelsteentjes en wit mozaik...geweldige locatie om je reis door Thailand te beginnen. The Golden Triangle...watch out...do not smoke on the pipe.!!! haha.
Wat een geweldig verslag wederom van jullie busreis richting Thailand...gelukkig zijn jullie ongedeerd gebleven. Even een spoedlesje Thais:
Danielle:dank je wel = Kap kun Ka (vrouwelijk)
Niels: dank je wel = Kap kun Krab (mannelijk)
Goedendag of hallo = Sawaddie
Hoi = Hey
Ja = chai
Nee = Mai-chai
Alstublieft = Duay kwaam ka ru na
Graag gedaan = Duay kwaam yin die
Hoe gaat het? = kun theu sa baay die mai
Goed, dank u = Chan kom sa baay die maak Kap kun
Enjoy Thailand...
Lieve groetjes
Martine & Henri -
04 Maart 2013 - 10:05
Mimo:
Dag lieve wereldreizigers,
Jeetje, wat een verhaal weer! De ene keer zitten jullie in een bus tussen de kippen, de zakken rijst en een scooter om over de kotszakjes en -pauzes nog maar te zwijgen en nu heeft jullie bus een zielig oud, mannetje aangereden. Heftig hoor! Gelukkig is het voor alle partijen goed afelopen, maar jullie mogen inderdaad van geluk spreken dat de bus niet in een schrikreactie van de weg is geraakt... Fijn dan jullie nu veilig in Thailand zijn en dat het gelukt is met het 60-dagen visum, want dat was ook nog wel even spannend toch? En voelt Niels zich alweer beter? Heel leuk van je nieuwe vriendin hoor Daans, dat zijn waardevolle contacten die je niet moet laten verwateren. En je hebt mooi altijd weer een reden en een adresje om terug te gaan :) Ik ben wel heel benieuwd wat jullie als cadeautje hadden meegekregen voor in de bus, echt ontzettend lief van haar! Rust lekker uit van jullie reis en ik ben benieuwd wat jullie weer voor geweldige avonturen gaan beleven in Thailand, in ieder geval heeeeel veel plezier!
Liefs en een dikke kus van Mimo -
04 Maart 2013 - 21:05
Pap Mam:
Hoi Niels Daniëlle,
Fijn dat jullie goed zijn aangekomen in Thailand . Het is toch steeds weer een heel avontuur, en je zien maar een ongeluk heb je zo.
Maar het is gelukkig goed gegaan en wat er allemaal meer had kunnen gebeuren daar moet je maar niet aan denken.
Jullie gaan verder met genieten in Thailand want ook dat zal weer een avontuur worden.
Wat grappig de foto van de poes met dat staartje een gek gezicht, ben toch blij dat de poezen een voor ons een gewone staart hebben.
Sorry dat ik zo laat reageer maar op het werk zit een virus dus heb ik de iPad niet mee en je weten als ik dan uit bed kom vergeet ik om te kijken.
Nog iets ook wij hebben het pakket ontvangen.
Dikke kus van ons en we horen elkaar weer.xxxxx